A Baranta Thug (gyalogos szakág) versenyszámai

Készült: 2014. augusztus 13

1. Magyar övbirkózás:

Két ellenfél puszta kézzel, a meghatározott öltözetben és szabályok szerint küzd addig, amíg valamelyik az ellenfelét olyan helyzetbe tudja kényszeríteni, hogy annak térde, könyöke, feneke, feje (bármelyik) a földet érintse. Időkorlátozás nincs. (További szabályok és korlátozások a Baranta Tradicionális Magyar Harcművészetek Szövetsége Vizsga- és Versenyszabályzatban.)2. Íjászat mesterlövészet:

Az íjászat statikusabb problémamegoldását vizsgáló versenyszám, ahol a terep adta nehézségek kihasználásával (növényzet, domborzat) 30, 40, 50 méteres távolságból hajtanak végre egy meghatározott időn belül feladatokat. (További szabályok és korlátozások a Baranta Tradicionális Magyar Harcművészetek Szövetsége Vizsga- és Versenyszabályzatban.)3. Íjászat párbaj:

Az íjászat dinamikusabb problémamegoldását vizsgáló versenyszám, ahol a két küzdő fél egy meghatározott végrehajtási rendben küzd egymás ellen. Aki előbb eltalálja az ellenfelet jelképező célt, az lesz a győztes /továbbjutó/. A lövések közelítő futás közben és álló testhelyzetből is leküzdhetőek. (További szabályok és korlátozások a Baranta Tradicionális Magyar Harcművészetek Szövetsége Vizsga- és Versenyszabályzatban.)


4. Szabad vívás:

Két küzdő fél egymás elleni párbaja, szabályozott körülmények között, imitációs fegyverrel (90 cm hosszú). Aki a másikon öt érvényes találati pontot ér el, az válik győztessé (továbbjutóvá). (További szabályok és korlátozások a Baranta Tradicionális Magyar Harcművészetek Szövetsége Vizsga- és Versenyszabályzatban.)


5. Vívás páros bemutató:

Egy vívópárral előzetesen elkészített harci vívómozzanat a Baranta bármely választott fegyverével. A mozzanat harcszerűsége, stílusa, pontossága és gyorsasága alapján értékelik. (További szabályok és korlátozások a Baranta Tradicionális Magyar Harcművészetek Szövetsége Vizsga- és Versenyszabályzatban.)


6. Hajítófegyver párbaj:

Kelevézzel és csatacsillaggal végrehajtott dinamikai dobómozzanat, amely során a támadás, visszavonulás fázisait imitáló rendbe, védőeszközt alkalmazva /pajzs/, az ellenfelek dobásait, lövéseit kikerülve kell a fegyvereket a céltárgyba juttatni. (További szabályok és korlátozások a Baranta Tradicionális Magyar Harcművészetek Szövetsége Vizsga- és Versenyszabályzatban.)


7. Harci futár pálya (Pályafutás):

Harci öltözetben /Vért, fegyverzet/ 700 és 7000 méter közötti területet kell megtenni akadályokkal, ellenfelekkel nehezített területen. A célbaérkezés ideje és a büntetőidő alapján kerül sor az értékelésre. (További szabályok és korlátozások a Baranta Tradicionális Magyar Harcművészetek Szövetsége Vizsga- és Versenyszabályzatban.)


8. Táncos fegyvergyakorlat (Tánc-és szoborgyakorlat):

Táncos formában a Baranta egyik fegyverének alkalmazási lehetőségeit kell bemutatni amely során dinamikus és statikus elemek alkalmazásával az egyensúly, a mozgáskultúra, az alkalmazott technikai tudás szintjéről adnak hagyományos formában számot a versenyzők. (További szabályok és korlátozások a Baranta Tradicionális Magyar Harcművészetek Szövetsége Vizsga- és Versenyszabályzatban.)


9. Böllön (Harci birkózás):

Az övbirkózással ellentétben az ököl, térd, könyök, lábfej használatát engedő hagyományos harci küzdelmi forma, ahol az ellenfél rúgásokkal és ütésekkel való megközelítése után rendszerint feszítésekkel, fojtásokkal (Feladás) és rögzítő helyzetekkel (Kötözés-bírói döntés) fejeződik be. (További szabályok és korlátozások a Baranta Tradicionális Magyar Harcművészetek Szövetsége Vizsga- és Versenyszabályzatban.)


10. Lovas pálya:

A gyalogosok alapvető lovas képességeit vizsgáló pálya, ahol kisebb feladatok (szlalom, fegyver) végrehajtása mellett a lóval való közlekedési készségről adnak számot a versenyzők. (További szabályok és korlátozások a Baranta Tradicionális Magyar Harcművészetek Szövetsége Vizsga- és Versenyszabályzatban.)