Nemzeti Baranta Találkozó 2017

Készült: 2017. augusztus 07

2017. július 16. és 23. között került megrendezésre az idei Nemzeti Baranta Találkozó.  A korábbi évektől eltérően új helyszínen, Hódmezővásárhelytől néhány kilóméterre, Mártély ártérben vertek tábort az ország különböző szegletéből érkező barantások.

 


A veszprémi csapat ezúttal három fővel képviseltette magát, az edzőtábor összlétszáma egyébként elérte a 110-120 főt. A helyszín adottságai kiválónak bizonyultak: a változatos edzések lebonyolítására szinte minden alkalommal meglehetett találni az árnyékos helyeket, amire szükség is volt a nagy melegben, és gyakran adódott lehetőség a fárasztó edzésblokkokat lezáró fürdőzésre is.

Fotó: Kapos Baranta
Fotó: Kapos Baranta


A már megszokott ¾ 6 órás ébresztőt követő reggeli felnőtt bemelegítés és futás, majd az első gyermek és felnőtt edzés után a reggeli következett. A délelőtt folyamán három, délután pedig négy kimerítő edzésre került sor.

Idén először került beveeztésre egy új csoportosítási rendszer: megalakultak a tizedek, élükön a tizedvezetőkkel, amely elsősorban a felzárkóztatást hivatott elősegíteni, de a vezetői tapasztalatok megszerzéséhez is kiválóan alkalmas. Volt olyan nap, amelyik csak erről szólt, de lényegében az egész hét folyamán feladatokat kellett megoldani a tizedeknek, és ehhez a csoport tagjainak maximális együttműködésére volt szükség. Úgy érzem, hogy az itt kialakult kapcsolatok még jobban erősítették ezt a barantás közösséget, habár ez mindig is kiemelt célja az évente megrendezett barantatábornak.

A már megszokott menetrend szerint pénteken a csikó-, szombaton a felnőtt fokozatvizsga következett. A vizsgázok nagy izgalommal és jó reményekkel vágtak neki az egész napos megpróbáltatásoknak - nem hiába. Az embert próbáló küzdelmek, az ügyességi/technikai megmérettetések, és ezek mellet a népművészeti elemek (népzene, néptánc) bemutatása hatalmas erőfeszítések árán ugyan, de valamennyi vizsgázó számára eredményre vezetett. Mindenki számot vethetett saját tudásszintjével és önmagával, mindenki számáéra világossá vált, hogy miben kell fejlődnie. Hiszen a baranta, mint harcművészet erről szól, önmagunk megismeréséről, saját korlátaink legyőzéséről. Mindez a legjobb helyen: egy olyan közösségben, ahol minden lehetőség megadatott ehhez.

Vasárnap reggel az eredményhirdetés volt hátra, aztán sátorbontás. Az ünnepi ostormenet és a szent mise után fájó szívvel vettük búcsút egymástól. Büszkeséggel, elégedettséggel és egyben jóleső fáradtsággal indultunk haza. Bízunk benne, hogy jövőre – reményeink szerint még többen – legalább ilyen lelkesen jövünk ismételten Mártélyra.

A szervezőknek, lebonyolítóknak, segédkezőknek nagyon szépen köszönjük állhatatos munkájukat!

A Berenhidai Huszár Péter SE csapatából sikeresen vizsgázott:

Szegedi Tamás 2.fokozat / Borsuk
Kiss Ábel 2.fokozat / Borsuk

Gratulálunk nekik!

További képek a Kapos Baranta honlapján: https://photos.google.com/share/AF1QipPyZ7gHPZf6t8rKWmGXixkWNG9aTIR_6me7VoSdSP4AO9NBy_wtJDppRVMRRqQziA?key=NVU4azJTSE5QUVRZWHBjUE8zUDdxaGdaVkpVSk9B

Február 2023
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28