Vásárhelyen a Kárpát-medence barantásai

Készült: 2017. február 21

Idén Hódmezővásárhely adott otthont a X. Balassi Kupa szablyavívó versenynek. Az Alföldi Szabadidő Egyesület Hód Baranta szakosztálya és az Országos Baranta Szövetség közös szervezésében ezúttal is az ország számos pontjáról érkeztek barantások a Balogh Imsi Sportcsarnokba.

Dr. Kószó Péter nyitotta meg a versenyt, aki megnyitójában a következőket mondta: „Mindenkinek a szíve megdobban, ha Balassi Bálintról hall, hiszen az első igazán nagy magyar költője a nemzetnek, igazi végvári vitéz, aki harc közbeni sérülésben halt meg. Az ő emléke előtt tisztelegnek ezzel a versennyel. A baranta születésével életre kelhetett egy olyan sportág, aminek több száz éves hagyományai vannak, hiszen milyen népszerűek a keleti harcművészetek, ami nagyon jó, de vannak dolgok, amik a magyar néphez és a magyar nemzethez köthetők, ilyen a baranta is.”

„Barantások tíz országban vannak jelen, főleg a Kárpát-medencében lévő országok magyar közösségei foglalkoznak ezzel, és a Balassi kupán összejönnek ezek a csapatok. Ilyen a mi nemzetközi versenyünk, és mi így próbáljuk az önmagunkkal való határosságunkat kifejezni” – mondta el Vukics Ferenc a baranta alapítója, az Országos Baranta Szövetség elnöke.

Az összesen 92 nevezővel zajló versenyen a regisztráció és fogadalomtétel után sorsolás történt, majd megküzdöttek egymással a felek. Polifon borítású gyakorló szablyával küzdöttek, védőfelszerelésük mellvédő és fejvédő sisak volt. Lépéseiket, szabályosságukat bírák figyelték.

Forrás: promenad.hu 

Február 2023
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28