Beszámoló a Mosonmagyaróvári szemináriumról

Készült: 2015. szeptember 22

A Jóisten kegyes volt hozzánk és nyári időt varázsolt nekünk a hétvégére. Az előzetes kiíráshoz képest kissé megcsúszva, tíz után nemsokkal kezdtünk Mosonmagyaróváron, a "Szigetköz ízei, vármegye borai" fesztiválon. Ostormenettel vonultunk végig a város sétálóutcáján, majd visszaérkezve kezdetét vette a bemutatóra történő gyakorlás.

 A bemutató, illetve a későbbi szeminárium létszáma 30 fő volt, mely a győri Szkíta Sólyom, a veszprémi Berenhidai Huszár Péter és a Budafokos Baranta tagjaiból állt össze. Egy órától Kassai Lajos bemutatóját tekintettük meg, aki tanítványaival magas színvonalon mutatta be a hajítófegyverek gyalogos, az íj és a szablya lovas alkalmazását. Lajos bemutatója után következett közvetlenül a barantások bemutatója, amit a közönség lelkes tapssal hálált meg. A bemutató után Kassai Lajos személyesen gratulált a csapatvezető Potyondi Ákosnak; szavaival élve "látszik a rengeteg belefektetett munka a legények teljesítményén". 

  

A bemutatót követően kis pihenő után kezdetét vette a szeminárium programja. Kezdetben a pajzs-szablya alapmozgásokat tekintettük át, majd az iskolagyakorlatokat. Ezután az alapgyakorlatok kerültek sorra, mely során a résztvevők megtanulták, hogy a pajzsot nem csak védekezésre, de támadásra is lehet használni. A technikatanulás után szabad vívás következett, ahol sokaknál a pajzs, mint akadályozó tényező jelentkezett kezdetben, de szépen lassan mindenki beleszokott az új mozgásba. Az egyéni küzdelmeket követően a csoportos harc alapjaiba nyertek betekintést a harcosok: először a kettő egy elleni küzdelemnél néztük meg mik a lehetőségei a harcoló feleknek, majd a nagyobb csoportok együttműködését csiszoltuk gyakorlatokkal és sok szabad harccal.  

 A szeminárium végén mindenki kellemes fáradtsággal, sok új tapasztalattal és néhány lila folttal gazdagodva tért haza. Elválásunkkor megbeszéltük, hogy a télen veszprémi helyszínnel ismét összegyűlünk egy újabb szeminárium erejére. 

 Másnap Gyirmótra voltunk hivatalosak, ahol Schunder László munkásságába tekinthettünk be. László a hódoltságkori magyar szablyavívás rekonstrukcióján dolgozik korabeli források alapján. A közel 4 órás edzés során megismertette velünk rendszerének felépítését, és mi is vele a barantás szablyavívás módszertanát. Szabad vívásaink során alkalmunk volt másfajta gyakorlóeszközöket kipróbálni, többek közt korhű gyakorlóeszközök replikáit is. Külön öröm, hogy volt  alkalmunk éles karddal vágógyakorlatokat végezni. 

 Röviden összefoglalva: ez a hétvége nem telhetett volna jobban. Jó emberek közt, jó hangulatban, szép környezetben, lélekben-testben-szellemben gyarapodva. 

 

Litkei Máté

Február 2023
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28